EEG (Elektroencefalografi)

2010-03-24 - 11:00:33

EEG är en undersökning för att mäta förändringar i hjärnans elektriska aktivitet. Elektrisk aktivitet skapas när nervcellerna i hjärnan kommunicerar med varandra. Genom EEG kan man få information till exempel om epilepsi och demenssjukdomar eller hjärnskador. EEG används också för att mäta sömnen.

EEG är en förkortning för elektroencefalografi, vilket betyder mätning av den elektriska aktiviteten i hjärnan.

Vid många sjukdomar som drabbar hjärnan uppstår förändringar i hjärnans funktion. Med en EEG-undersökning kan man se sådana förändringar. En av de vanligaste anledningarna till att göra en EEG-undersökning är att man misstänker epilepsi. EEG används också för utredning av bland annat demenstillstånd och hjärnskador.


Så går det till:
Drygt 20 små metallelektroder fästs på särskilda ställen i din hårbotten. Elektroderna kopplas till EEG-apparaten som överför en bild av den elektriska hjärnaktiviteten till en bildskärm.

Under undersökningen får du ligga still och slappna av. Du blundar nästan hela tiden, men ibland blir du uppmanad att titta upp några sekunder. Ofta avslutas undersökningen med att du får andas häftigt ett par minuter. Därefter blinkar en lampa framför dina ögon några minuter.
Hela EEG-undersökningen tar ungefär en timme och den gör inte ont.

Källa



Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

RSS 2.0